A vitaminok és a barnaság |
 |
A vitaminok szervezetre gyakorolt jótékony hatása mindannyiunk számára ismert. Tudjuk, hogy egészségünk megőrzése érdekében ügyelni kell a helyes táplálkozásra, a nélkülözhetetlen vitaminok és ásványi anyagok pótlására. A kiegyensúlyozott vitaminbevitelnek szemmel látható jelei is vannak, hiszen az A-, C- és E vitaminok elengedhetetlenek a bőr egészséges működéséhez.
A-vitamin
A bőr és a nyálkahártya épen tartásához, a sejtosztódáshoz és sejtnövekedéshez szükséges vitamin. Antioxidánsként semlegesíti az anyagcsere folyamatok során keletkező szabadgyököket, megelőzve ezzel az idő előtti öregedést. Pigmentképződést serkentő hatása jóvoltából elősegíti a bőr egyenletes barnulását. Kutatások is alátámasztják, hogy a szervezetben megfelelő mennyiségben jelen lévő béta-karotin (az A vitamin provitaminja) fényvédő hatása 3-as fényvédő faktorú védelemnek felel meg, növelve ezáltal a leégéssel szembeni ellenálló képességet.
Béta-karotinban gazdag zöldségek, gyümölcsök, melyeket segítik a barnulást: sárgarépa, sütőtök, sárgadinnye, kajszibarack, paradicsom.
A vitaminban gazdag ételek: tojás, tej, máj, tengeri halak.
E-vitamin
Az E-vitamint gyakran a fiatalság vitaminjának is nevezik. Bőrmegújító folyamatokban van kiemelkedő szerepe, és a leghatékonyabb zsíroldékony antioxidáns. Meggátolja a béta-karotin és a C vitamin oxidációját. Hosszú ideig biztosítja a bőr hidratálását, és segít visszaállítani a bőr felszín alatti nedvességmegtartó képességét, gyulladáscsökkentő hatású, valamint megnyugtatja a túlzott UV hatásnak kitett bőrt.
Forrásai: búzacsíra, nyers növényi olajok, csonthéjas gyümölcsök.
C-vitamin
A C-vitaminról köztudott, hogy fokozza a szervezet ellenállóképességét a fertőzésekkel szemben, de az kevésbé ismert, hogy nélküle nem képződik kollagén, ami a bőr kötőszövetének az alapanyaga és az egyik legjobb nedvességmegtartó anyag. Hiányában csökken a bőr rugalmassága és tartása, végül pedig megereszkedik. Az egyik legjelentősebb antioxidáns, és fontos szerepe, hogy katalizátorként segíti az E-vitamin beépülését.
Legjobb C vitamin forrásaink: zöldpaprika, a citrusfélék, friss zöldségek és télen a savanyúkáposzta.
A szoláriumozás és a napozás közben több oxidáns folyamat zajlik le, hiszen maga a barnulás a melanin oxidációja. Mit tegyünk, hogy minél több antioxidáns kerüljön a szervezetünkbe? Fogyasszunk minél több zöldséget, gyümölcsöt, lehetőség szerint a legkevésbé feldolgozott formában. A leghatékonyabb antioxidáns hatást a frissen préselt gyümölcs és zöldséglevek nyújtják. Kiemelkedő a brokkoli, a spenót, illetve a gyümölcsök közül az eper jótékony hatása.
Tehát a szép barna bőrszín és a gyors barnulás mellett a bőrünk védelméről is gondoskodunk, ha vitaminokat juttatunk a szervezetünkbe, akár az étkezés során, akár bőrvédő vitaminokat tartalmazó szoláriumkozmetikumok használatával.
Tarsoly Krisztina
|