E-Sun kft. szolárium, szoláriumcső, szoláriumkozmetikum
  Endorfin   Soleo újdonság   Supertan újdonság   Soleo és supertan katalógus   Szolárium szabályzás      
   

Az Európai Unió új szabályozást vezetett be a szoláriumok üzemeltetésével kapcsolatban, aminek a betartását Magyarországon a MKEH Piacfelügyeleti Hatóság ellenőrzi. A szabályozás célja, hogy csökkenjen a szoláriumozás alatt a bőr UV-terhelése, ezáltal csökkenjen a leégés kockázata. A rendelet szerint a szolárium gépek UV-fény kibocsátását maximalizálták. A szolárium készülékek UV-teljesítménye maximum 0.3 W/m2 lehet, ami megfelel nyáron, az egyenlítőnél, délben mért sugárzás erősségének.

 

MI A TENNIVALÓ, HOGY MEGFELELJÜNK A SZABÁLYZÁSNAK?

Az üzemeltetők csőcserével tudják elérni az előírt 0.3 W/m2 maximális értéket. Ez a tulajdonság a szoláriumgépre (nem csak egyedül a csőre) jellemző tulajdonság, ami azt jelenti, hogy a 0,3 W/m2 teljesítményt az adott gépbe behelyezett megfelelő szoláriumcső használatával lehet elérni. Különböző szoláriumgépek esetén a megfelelő szoláriumcső, melynek használatával elérhető a maximum 0,3 W/m2 teljesítmény, különböző típusú lehet. Vannak olyan szoláriumok, melyek esetében az arcbarnítók működésén is módosítani kell. Fontos tudni, hogy a szabályzásnak a Magyarországon ezidáig használt szoláriumcsövek 99%-a még az összes üzemóra letelte után sem felel meg. Ennek oka, hogy a szabályzásban előírt maximális UV-teljesítményt a mérőműszer súlyozottan méri, az UV-B kibocsátást többszörösen számolja. A jelenleg használatban lévő szoláriumcsövek UV-teljesítménye a mérések alapján Magyarországon, a 0,3 W/m2 érték többszöröse.

   

Az elmúlt években egyre csak nőtt a szoláriumcsövek UV-B kibocsátása. Ennek a következménye az lett, hogy a vendégek egyre rövidebb időt tudtak a szoláriumban eltölteni, sőt voltak, akik már egyáltalán nem tudtak szoláriumot használni emiatt. A csövek erősségének növekedésével egyre csökkent a vendégek szoláriumozási ideje, de a szolárium üzemeltetők nem tudták ezzel párhuzamosan a szolgáltatás árát is emelni, ezért a végeredmény az lett, hogy mára egyre kevesebb vendég szoláriumozik, egyre rövidebb időt, változatlan árért. Az új EU03-as szoláriumcsövek használatával nem csupán az Európai Unió előírásainak teszünk eleget, de a szoláriumozó vendégek elvárásainak is maradéktalanul megfelelhetünk. Az EU több országában már évek óta él ez a szabályzás, így már hosszú ideje használják az euronorm szoláriumcsöveket. A szerencsénk az, hogy ma már a gyártók kiváló minőségű és hatékony EU0,3-as szoláriumcsöveket készítenek, az elmúlt évek tapasztalatai alapján.